Laga dina kläder istället för att slänga

Hur många par byxor har du i garderoben? I Sverige är folk överlag upplysta om vad som händer i modeindustrin och därför handlar många mer medvetet. Vi vill ha ekologiskt odlad bomull i kläderna och vi vill vara säkra på att kläderna är fair trade och inte tillverkade av små barn. Vad det handlar om är att tysta det dåliga samvetet, för att vi handlar för mycket. Vi är mer upplysta än folk i till exempel medelhavsländerna och östeuropeiska länder , men frågan är om deras köpvanor inte är bättre för miljön. De köper inte lika mycket kläder, eftersom privatekonomin oftast inte tillåter det.

Vinst i fickorna

Hur många lagar sina kläder idag? Det är många som inte kan sy, och speciellt lågpriskläder lönar det sig inte ens att lämna till en skräddare. Det blir billigare att köpa nytt. Det är modets smutsiga baksida, för hur kan det vara billigare att köpa nytt? Hur mycket får de egentligen betalt de som tillverkar kläderna? De stora klädkedjorna vill ge intryck av att de har koll på sina fabriker och arbetsförhållandena där. Varför vill de ge det intrycket? För att vi begär det och det handlar hela tiden om att förse kunderna med det de vill. Det ger vinst i klädjättarnas fickor. Bra arbetsförhållanden och rimliga löner till de anställda ger inte vinst.

Våga vägra köpa nytt

Vad kan du göra istället för att luras av klädkedjornas knep att få dig att handla? Sluta helt med att köpa nytt. Lär dig att sy och sedan kan du både laga och sy om kläder, eller om du har någon bekant som kan sy så kan du istället baka eller laga mat. Byt tjänster helt enkelt. Handla bara secondhand. Vägra köpa nya kläder och visa att du verkligen är medveten. På det viset kan vi få se skräddare och skomakare bland butikerna i stan igen. Det är lätt att tycka och veta rätt, men hur många lever efter den principen?

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Toahjalpen – Textiler & Sömnad