Blixtlås

De flesta känner till den låsanordning som kallas blixtlås. Blixtlås används till kläder, stövlar och väskor. Snabbt och enkelt både öppnar och stänger man ett blixtlås. Ett annat ord är dragkedja.

 

Blixtlåset – patentet
Det första blixtlåset patenterades redan 1851 av den amerikanske symaskinskonstruktören Elias Howe. Amerikanen Whitcomb L. Judson(1893) gjorde en del viktiga förbättringar av Howes’ patent. Då svenskamerikaner förbättrades konstruktionen ytterligare, det var Peter Aron Aronsson 1906 och senare smålänningen Gideon Sundbäck år 1913. Det var Sundbäck kom på idén som utvecklade blixtlåset till vad det är i modern tid. Nämligena att stansa ut häktorna och klämma fast dem i två tygband. Det är det vi kallar blixtlås idag och som kan sys fast med symaskin. En fantastiskt innovation som fullständigt ersatte det handarbete som tillverkningen av ett blixtlås innebar.

 

De första blixtlåsen
De första blixtlåsen var något annorlunda än de vi känner till idag. De var ett arbetsintensivt jobb att tillverka ett enda blixtlås. En i taget syddes de så kallade häktorna fast i tyget, för hand.

Det var Gusums bruk som började tillverka blixtlås 1931. Det är i Japan som världens största tillverkare återfinns idag. Den heter YKK.Blixtlås 22

 

Konstruktion
Från allra första början gjordes häktorna av metall. Häktorna är de små taggarna som hakar fast i varandra då blixtlåset stängs. Löparen heter den del som stänger häktorna då den dras åt ena hållet och öppnar dem om den dras åt det andra hållet. Löparen förflyttas genom att man drar i den så kallade dragtappen som är fäst i löparen. Numera görs blixtlås även i plast.

 

Det är framförallt i mer tunna textilier och plagg som plastblixtlåsen passar till. En av fördelarna med plastblixtlåsen är att de kan färgas i olika modefärger. En av de stora fördelarna med metallblixtlås är att är kraftigare och därför klarar av slitage bättre. Särskilt då de är ämnade att stänga stövlar, väskor och vid användning av kraftigare textilier som ska låsas ihop. Där påfrestningarna på blixtlåset är större. Det finns idag kraftigare blixtlås även i i plast för vissa skor och väskor.

 

Ny teknik
Optilonlåset är en ny variant på blixtlås där häktorna i ett vanligt blixtlås är ersatta av två längsgående spiralfjädrar på sätt som göra att de hakar i varandra när löparen antingen drar ihop dem eller isär dem. De är relativt vanligt förekommande på stövlar och går dessvärre ganska lätt sönder. Så spara kvitto och tänk på fabriksgaranti. Reklamera för det fall blixtlåset går sönder relativt nära inpå köpet.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Toahjalpen – Textiler & Sömnad