Textilier

Av vissa tyger gör man kläder. Rättare av vissa textila material gör man kläder, tyget benämns efter sin textila fiber

 

Textila fibrer
En del fibrer kommer från växtriket, andra från djurriket och åter andra är kemiskt framställda fibrer. Från växtriket kommer linne och bomull. Ylle kommer från djurriket, fårens ull, kashmere är gjort av kashmirgetternas underullsfibrer. Halvlinne är gjort med en bomullsvarp och inslaget är av lingarn. Så finns det något som är kallat konstsiden av konstfibern konstsilke fast i dagens kläder vi köper i butik kallas materialet viskos.

 

Produktnamn
Det förekommer att klädesplagg fått ett namn som påminner om det textila ursprunget. Säkerligen känns följande plagg igen pashminasjal, kamelhårsulster eller lodenrock. För den modeintresserade är det bra att det finns massor av tips på hur man kan knyta en sjal på Youtube.

On the way goat to Pangong Tso Lake

On the way goat to Pangong Tso Lake

 

Pashmina
Pashmina är ett slags kashmirtyg som görs av ullen från pashminageten. Geten förekommer i länderna kring Himalaya. Ordet pashmina används också om fin kashmir i allmänhet. Benämningen pashmina avser den finaste cashmeren som kommer från hakan och magen på geten.

 

Fusk
Det händer att sjalar gjorda i viskos kallas pashminasjalar. Bra att känna till är att det är olagligt att ha fibermärkningen pashmina på textilier som är till salu.

 

Bomull
Bomull är världens ledande textilväxt. Det är själva frukten som spricker då den är mogen. Varpå en liten tuss kommer fram. Tussen består av omkring ett tiotal frö.

Syftet med de fluffiga fibrerna är för vindspridning. Ett enda frö kan ha upp till 20 000 hår.

Fröhåret är som skapat för spinningsändamål. Den spunna textilen är lämplig för klädesplagg, dukar, gardiner och för att sy kuddöverdrag, göra stolsöverdrag och klä stolsdynor med. Om det inte är den allra finaste egyptiska bomullen som används till att sy exklusiva herrskjortor. Bomullen är mjuk, den andas och absorberar vätska. Det gör att bomullskläder är behagliga att bära i varmt väder.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Toahjalpen – Textiler & Sömnad