Sy gardiner

Gardiner är en textil som kan göra mycket för känslan i ett rum. Gardiner tillför färg och mjukhet, och fungerar dessutom ljuddämpande. Det är dock inte alltid lätt att hitta gardiner som man tycker om, och som passar i rummet. Då kan det vara ett bra alternativ att sy gardinerna själv.Ikkuna

Att sy gardiner behöver inte alls vara svårt så länge man har symaskin, knappnålar, sax och strykjärn till sin hjälp. Det svåraste är egentligen förberedelserna och planeringen, eftersom man kan slösa bort mycket tyg om man skulle göra fel. Det är till exempel viktigt att mäta fönstret noga för att dels köpa tillräckligt mycket tyg, dels klippa rätt i tyget.

Ett tips för att undvika misstag är att fålla den övre kanten av gardinerna först, och hänga upp dem. Då ser du enkelt hur gardinerna faller och om du behöver rätta till någonting när du fållar nederkanten. Ett annat tips om du har valt gardiner i ett naturmaterial, till exempel lin eller bomull, är att tvätta gardinerna en gång innan du fållar nederkanten, eftersom dessa material ofta krymper lite vid första tvätten. Då undviker du att du fållar för mycket och att gardinerna sedan blir för korta.

Om du tycker att det är för dyrt att köpa tyg på metervara kan man också, förutsatt att man inte har ett för stort fönster, använda sig av ett påslakan. Påslakan finns i alla upptänkliga färger och mönster, så det går garanterat att hitta ett som passar i just ditt rum.

Om du känner att det överhuvudtaget är för krångligt att sy gardiner själv, men har hittat ett tyg som du väldigt gärna vill använda, kan du utan problem lämna in gardinerna för att få dem uppsydda. Denna tjänst erbjuds ofta hos textilaffärer, liksom hos vissa inredningsaffärer som säljer gardiner. Det är inte konstigare än att man anlitar en målare för att måla om ett rum om man vill ha ett bra resultat och tycker att det verkar svårt. Om du letar efter en målare i Stockholm kan du gå in på Vimalar.se. De kan dock inte hjälpa till med gardinerna.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Toahjalpen – Textiler & Sömnad