Textiltapet

Textiltapet, eller vävtapet som den oftare kallas, var mycket populära under 1950-, 1960- och 1970-talen, och många nyblivna ägare till hus från denna era har genom åren kämpat med att försöka få bort vävtapeterna från väggarna, något som är mycket svårt. Detta är den främsta nackdelen med vävtapeter – att de är svåra både att sätta upp och ta ned. Fördelarna är dock att de är mycket hållbara och mycket vackra, och de passar utmärkt för att till exempel skapa en fondvägg. Nu är också dessa svårmonterade men slitstarka tapeter på modet igen.5832033942_wallpapering_Cologne

Vävtapeter är skapade av textiltrådar, som antingen kan vara flätade eller placerade vertikalt och klistrade på en bakgrund av papper. En vävtapets utseende kan variera stort beroende på vilken typ av textil den är gjord av och hur tjocka trådarna är. Ett exempel på material som kan användas i vävtapeter är lin. Till skillnad från de ofta bruna och murriga vävtapeterna som de flesta känner igen från framförallt 1970-talet är det idag romantiska vävtapeter i grått och violett som är mest populära. Om vävtapetens rustika och romantiska känsla inte är något för dig, kanske du hellre vill skapa en fondvägg med hjälp av en fototapet. Du kan enkelt beställa fototapeter på Photowall.se.

Förutom att textiltapeter alltså är slitstarka har de även den fördelen att de ger väggens yta struktur, till skillnad från andra tapeter eller målarfärg som resulterar i en helt plan yta. Vävtapetens strukturerade yta gör att den passar utmärkt på underlag som inte är helt jämna eller har några skavanker, eftersom dessa effektivt döljs. Det finns dock även fler nackdelar med vävtapeter som man bör beakta innan man bestämmer sig. Den första är priset – vävtapeter är mycket dyra att producera och således också mycket dyra att köpa. Förr fanns flera producenter av vävtapeter i Sverige, men idag finns bara en kvar. Det höga priset är sannolikt anledningen till att många väljer att endast skapa en fondvägg med vävtapeter, och inte inreda ett helt rum. Den andra nackdelen är att vävtapeter drar åt sig betydligt mer damm än andra tapeter. Man ska därför undvika denna typ av tapet om någon i ens familj är allergiker.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Toahjalpen – Textiler & Sömnad