Välj rätt sängkläder

Att välja sängkläder kan ibland kännas som en djungel när man beaktar hur många valmöjligheter man har när det gäller färg, form och material. Men om man tar hänsyn till vissa faktorer kan det bli lättare att välja utifrån ens egna behov av komfort, pris, praktikalitet och miljöpåverkan.

Om man har komfort i främsta rummet ska man välja lakan av egyptisk bomull eller percale. Egyptisk bomull anses generellt vara den bomull som har bäst kvalitet, eftersom det är den sorten som har längst fibrer. När det gäller bomull blir lakanen skönare ju längre fibrer textilen har. Percale är också en sorts bomullslakan. De är extra tätt vävda och har en mycket hög TC (Thread Count), vilket gör att de känns svala och lyxiga. Något annat som är lyxigt med både lakan av egyptisk bomull och percale är dock priset, så om du är ute efter ett budgetalternativ är dessa lakan inte för dig.pillows-820149_640

Kanske passar då klassiska bomullslakan bättre. De är praktiska, tåliga, och kan användas både skrynkliga eller manglade, eftersom båda sätten att bädda sängen är trendigt just nu. Det kan dock finnas en hälsorelaterad anledning att mangla sina bomullslakan, nämligen att dammhalten i lakanen sänks om de manglas. Detta är en fördel inte minst för allergiker, men även för andra som vill andas in så få partiklar som möjligt.

Om man vurmar för miljön kan man självklart välja bomullslakan av ekologiskt odlad bomull. Även detta kan dock pressa upp prislappen något, varför ett bra alternativ är linnelakan. Processen för att framställa lingarn är nämligen skonsammare mot miljön än den för att framställa bomullsgarn. Om du dessutom väljer oblekta lakan blir belastningen för miljön minimal. En annan miljöfördel med linnelakan är att de tål smuts bättre och därför inte behöver tvättas lika ofta, vilket gör att man sparar på vatten. Komfort är dock självklart fortfarande en faktor, och när du ska köpa linnelakan kan du enkelt kontrollera kvaliteten genom att känna på dem: ju torrare och strävare de är, desto sämre är kvaliteten.

När du har valt sängkläder som är perfekta för just dina behov och din livsstil, måste du också ha en passande säng att lägga dem i. Du hittar ett brett utbud av sängar på Sleepo.se.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Toahjalpen – Textiler & Sömnad